Az EUIPO Fellebbviteli Tanácsai elnökének budapesti látogatása

Budapesten tett látogatást az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Intellectual Property Office, EUIPO) Fellebbviteli Tanácsainak (Boards of Appeal) elnöke, João Negrão és delegációja 2022. november 8-án.

A hivatalos program részeként João Negrão kétoldalú egyeztetést folytatott Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnökével, amelynek keretében megvitatták az innováció és a szellemitulajdon-védelem védjegyeket és formatervezési mintákat érintő főbb kihívásait.

 

Délelőtt a szellemitulajdon-joggal foglalkozó szakemberek részére rendezett találkozón a résztvevők tájékoztatást kaptak a Fellebbezési Tanácsok küldetéséről és terveiről, valamint az EUIPO döntései elleni fellebbezések elbírálásának legújabb joggyakorlatáról. Megtudhatták továbbá, hogy milyen szerepet játszik a testület az EU védjegyekre és a formatervezési mintákra vonatkozó jogszabályainak alkalmazásában, illetve betekintést kaphattak a Fellebbezési Tanácsok alternatív vitarendezési gyakorlatába.

 

A délután folyamán az EUIPO delegációja megbeszélést folytatott az SZTNH delegációjával. A felek bemutatták a két intézmény működésével kapcsolatos legutóbbi fejleményeket, valamint áttekintették az együttműködés további lehetőségeit. A találkozó eredményeként a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben szorosabb együttműködésre törekszenek az esetjog feldolgozása és figyelemmel követése, valamint az erre vonatkozó ismeretek terjesztése terén. Az SZTNH vállalta, hogy egy bíráknak, illetve hivatásos képviselőknek szóló szeminárium magyarországi megrendezése, valamint az EUIPO által kezelt esetjogi adatbázis (eSearch Case Law) magyar bírósági ítéletekkel történő feltöltése terén ellátja a szükséges szakmai-közvetítői feladatokat. Elhangzott még, hogy az SZTNH továbbra is kiemelt figyelmet fordít az EUIPO által nyújtott, alternatív vitarendezési eljárásokról szóló képzésekre, amelyeken igyekszik minél nagyobb számban biztosítani kollégáinak a részvételi lehetőségét. Az IP mediáció témájában 2023-ban – két év szünet után – ismét konferenciát szervez az EUIPO, amelyen az SZTNH mindenképpen képviseltetni fogja magát.

2022/11/08